Once upon a time

PapaTio's SnoepFunkFabriek zoekt voor de productieafdeling:

Lolliedraaister

Ben jij een enthousiaste lolliedraaister met enige ervaring? Ben je flexibel genoeg om rond een grote zuurstok te swingen en hou je van een uitdaging? Dan ben jij misschien wel de geschikte persoon voor deze "Funk-tie"!

Kauwgomkneder

Heb jij spierballen als toverballen? Ben jij niet bang voor een fysieke baan en ben je te kneden tot beste kauwgomkneder op de meest chewy afdeling van de fabriek? Word dan kauwgomkneder bij PapaTio!

Zuurtjestester

Kijk je ook vaak zuur in je haute couture? PapaTio zoekt zuurtjestesters die tegen een suikerzoete vergoeding zuurtjes willen testen. Heb je al je eigen tanden nog of een muurvast kunstgebit? Doe je gordel vast op de zuurtjesteststoel want voor je het weet word je gelanceerd!

Denk jij de geschikte persoon te zijn voor een van de bovenstaande functies? Stuur een sollicitatie mét CV naar papatio@protonmail.com of laat een reactie achter op deze site. Van de lolliedraaisters ontvangt PapaTio ook altijd graag een mooie foto! 

 

Hoe blaas je de grootste bel?

Hoe meer kauwgom, hoe GROTER DE BELLEN!

Het is eigenlijk heel simpel: met meer kauwgom blaas je grotere bellen! Het wordt alleen lastig wanneer je meer kauwgom wilt kauwen dan er in je mond past. Hoeveel kauwgom is teveel? Een paar waarschuwingstips; Je hebt teveel kauwgom in je mond wanneer je tong de kauwgom niet meer kan uitrekken vlak voor  je wilt gaan blazen, je kaken moe worden, of het moeilijk wordt om de kauwgom door heel je mond heen te kauwen. 

Kauw de suiker uit de kauwgom!

Kauwgom bevat suiker (of xilitol, sorbitol). Dat geeft de kauwgom smaak. Maar door de suiker klapt de bel eerder. De oplossing is de kauwgom te kauwen tot hij smaak verliest. Probeer dan het wereldrecord bellenblazen te verbeteren!

De temperatuur van de kauwgom

Hoe warmer, hoe zachter de kauwgom wordt. Te zacht is natuurlijk ook weer niet goed, dan zakt je bel in elkaar.

Gebruik zoveel mogelijk van je kauwgom voor de bel

Om te zien hoe je een bel blaast, zou je eigenlijk een keertje de kauwgom uit je mond moeten pakken en bekijken hoe hij eruit ziet vlak voor je een bel gaat blazen. Kauwgom die niet gebruikt wordt voor de bel zelf gaat naar de zijkant en zorgen ervoor dat je tanden grip houden op de bel. Probeer de zijkanten zo klein mogelijk te maken, zodat de meeste kaugom in de bel zit.

Steek je tong uit!

Het klinkt misschien gek, maar alle kauwgom die om je tong zit voor je gaat blazen, wordt later gebruikt voor een grote bel. Hoe verder je je tong uitsteekt, hoe groter je bel dus kan worden!

Blaas heel gelijkmatig, gebruik wanneer nodig je handen en... Oefen heel veel 

De Snoepfabriek

 Fragment uit PapaTio Solo

 

En zo waren wij er dus op een middag er op uitgetrokken om nu eens eindelijk de nieuwe fabriek van dichtbij te gaan bekijken. We wisten al dat we er op twee manieren konden komen; over de Hartbrug of over de Wispeltrekvaart met het pontje bij het spoorwegviaduct…  

De smeltafdeling

 

De smeltafdeling weegt de juiste hoeveelheden af van de gombasis. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van rubber. Het rubber wordt gewonnen uit de sapodillaboom. De sapodillaboom moet minstens 20 jaar oud zijn en wordt dan eens in de vier jaar afgetapt. De gombasis die hiervan gemaakt wordt is voor iedere smaak kauwgom hetzelfde. In afgepaste hoeveelheden komen de verschillende ingrediënten in grote smeltmachines. De massa wordt verhit tot een temperatuur van tussen de 80 en 130 graden Celsius!

De smeltmachine

De hete gesmolten kauwgombasis lijkt op een dikke siroop. Na afkoeling ontstaat een vaste basis. Elke dag gaat zo'n 9000 kilo kauwgombasis van deze smeltmachines naar de volgende afdeling!

De kneedmachine

 

De kneedmachine kneedt de massa samen met de ingrediënten die er echte kauwgom van maken. Voor de suikerhoudende kauwgom gaat er suiker en vele liters stroop in het deeg. Maar voor de echte  PapaTio kauwgom natuurlijk de juiste hoeveelheid aardbeien!

Het smeurlaboratorium

 

De smaakmakers komen van het Smeurlaboratorium. Hier worden de smaakoliën voor de kauwgom gemaakt die elke kauwgom zijn eigen smaak geven. Zo wordt voor de frambozensmaken bijvoorbeeld gebruik gemaakt van door bevallige dames geplukte wilde frambozen. 

De snijmachine

De kauwgom wordt nu eerst tot broodjes gevormd die nog moeten afkoelen. Eenmaal afgekoeld worden de broodjes onder een soort strijkijzer platgewalst. De dunne plak die overblijft gaat door de snijmachine, die er kleine kauwgompjes van vormt. Ze zitten dan nog wel aan elkaar vast.

De drageerafdeling

De kauwgom wordt in kleine stukjes gebroken en voorzien van een knapperig roze laagje. Dit gebeurt in grote draaiende pannen waar een hoog geconcentreerde suikeroplossing op het kauwgompje wordt gespoten. Hierna wordt het laagje met warme droge lucht gedroogd. Dit proces wordt zo'n keer of 20/30 herhaald. De kauwgompjes glanzen dan nog niet. Daar zijn speciale glanspannen voor. In deze pannen wordt het bovenste laagje glimmend gemaakt, zodat de kauwgom er mooi uitziet.

De inpakafdeling

De kauwgom is nu klaar om ingepakt te worden. Dit gebeurd op de inpakafdeling. De kauwgompjes komen allereerst in de sorteermachines terecht. Die verpakken de kauwgompjes en voorzien deze van een fabuleuze PapaTioSleeve. Daarna kunnen de pakjes in dozen worden verpakt en verscheept naar de dankbare sterke kaken van een kind of de volwassen PapaTioKauwgomFan!

 "PapaTiolisticfunkdafiedflavafoya!"

 

 

 

Awopbabaloobopawopbambon! 
Life is a pipecinnamon.
..

Life is a pipecinnamon